dimecres, 11 de març del 2015

El bosc de pedra: la Sagrada Família

Observar l’interior de la basílica de la Sagrada Família és com sentir-se dins d’un veritable bosc de pedra. El mateix Antoni Gaudi[1] ho deixar escrit: “L’interior del Temple serà com un bosc. La decoració de les voltes seran fulles, entre les quals es veuran els ocells propis de la nostra terra. Els pilars de la nau principal seran palmeres; són els arbres de la glòria, del sacrifici i del martiri. Els de les naus laterals seran llorers, arbres de la gloria, de la intel·ligència



Els estudiosos de l’arquitectura parlen d’una obra orgànica, la qual prové, en primer terme, de l’observació de les diferents formes de la natura. Aquestes paraules de Gaudí ho expressen amb tota claredat: “Aquest arbre proper al meu obrador; aquest és el meu mestre

Per l’arquitecte de la Sagrada Família els fonaments del temple són les arrels dels arbres; les columnes, els troncs, els capitells, els nusos d’un plàtan, les columnetes superiors, les branques i les voltes que cobreixen la nau el fullatge de la capçada dels arbres.

La clau d’aquesta concepció cal cercar-la en la religiositat de Gaudí i en la seva veneració i observació de la natura, de la qual des de ben petit n’havia gaudit en les seves llargues estades al mas familiar, rodejat d’arbres, plantes, aviram i insectes. Per tant, no és gens estrany que la façana del naixement hi hagi esculpides 31 espècies vegetals i 68 d’animals. En conseqüència, la natura per Gaudí és com un gran llibre on cal anar a aprendre i cercar solucions a les preguntes edificatòries. Per tot plegat, no és gens estrany que la seva obra sigui plena d’ornamentacions que reprodueixen la fulla d’un margalló o d’un gira-sol. Fins i tot s’esmenta que la gaudiniana creu de  cinc braços està inspirada en el fruit del xiprer.



En conclusió si teniu la oportunitat de visitar l’interior de la basílica de la Sagrada Família observeu-la i admireu-la amb uns altres ulls ja que és producte d’una persona que estimada i observava atentament la natura.



[1] Cussó, Jordi (2010) Gaudir de la natura i de la Sagrada Família, Pagès editors,Lleida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada