dilluns, 2 de desembre del 2013

L'oliverar fosc de la finca de la vinyeta


Fa uns dies, amb els professors i alumnes del Màster de Canvi Ambiental de la UdG, vàrem visitar la finca de la vinyeta (www.lavinyeta.es) situada al municipi de Mollet de Peralada, dins la comarca de l'Alt Empordà. En temps de crisi dona gust passejar entre vinyes i oliveres i escoltar dels seus gestors els eixos de treball d'una explotació plena de dinamisme i projectes.

Un dels elements que més en va sorprendre, com a amant dels arbres, va ésser l'oliverar fosc. Es tracta d'una vella plantació d'oliveres, algunes de les quals són centenàries, d'on surt un oli, també anomenat fosc, definit com: ”un oli pur, aromàtic i amb l’amargor justa i amb un fort caràcter...i que recull l’essència de la terra que l’ha vist néixer: l’Empordà

Ara be, el més interessant va ser l'origen de l'adjectiu fosc. Segons ens va explicar la Marta, que conjuntament amb el seu marit dirigeix la finca, aquest oliverar pren l'adjectiu fosc de l'ús que els habitants de Mollet de Peralada en feien en el seu temps lliure i normalment amb parella. Ràpidament vaig pensar en la multifuncionalitat dels boscos i en la mediterrània fecunditat de l'olivera que des de la mitologia grecollatina ha sigut considerada un arbre sagrat per totes les cultures i religions mediterrànies i en la del seu fruit, l’oli, que ha servit per ungir reis i consagrar altars. Per fortuna ara encara podem seguir gaudint de la fecunditat d'aquests arbres a partir d'untar amb oli una bona llesca de pa amb tomàquet i, tot assaborint la mossegada, tancar els ulls i somiar amb l'agradable i tènue foscor del fullatge de les oliveres d’un capvespre d’estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada