diumenge, 27 de gener del 2013

Els cotxes dins dels boscos de Gallecs


Aviat farà 10 anys que vaig deixar de ser càrrec electe de l’Ajuntament de Mollet del Vallès. Des de que vaig acabar aquesta etapa, vaig tenir el ferm propòsit de no manifestar cap opinió respecte de les actuacions municipals ja que penso que, a ser possible, cal respectar i ajudar fins i tot amb el silenci els polítics locals i no posar pals a les rodes.

Doncs ara penso que cal trencar aquest silenci. Per què? Avui, passejant per Gallecs, he vist dins del bosc de can Veire, que és la massa forestal més gran de Gallecs, un cotxe particular amb un remolc, aparcat. Caldria aclarir que aquest fet és possible ja que des fa un temps s’han retirar les barreres que impedien l’accés dels cotxes a l’interior del bosc i més recentment s’han dedicat diners públics a suavitzar l’esglaonament, fet per reduir l’erosió de l’aigua de pluja, del camí interior del bosc de can Veire. Per tant, s’ha facilitat la circulació motoritzada per dins de la massa forestal. Per què és tant greu aquest fet ? Senzillament perquè és el primer cop en deu anys que hi passejo per aquest bosc que hi veig un cotxe aparcat dins seu.

Quin perill té deixar passar els cotxes per dins dels boscos de Gallecs ? Ras i curt, l’accés dels cotxes pot permetre, en primer lloc,  el furtivisme en la tala de llenya, tal com va passar anys enrera; en segon lloc,  la circulació motoritzada pot permetre i afavorir el risc d’incendi i, en tercer lloc, pot fer que la prostitució torni a exercir-se en el seu interior.

Si amb aquests motius plantejats no n’hi hagués prou, cal recordar, que permetent la circulació motoritzada pels boscos de Gallecs, no s’està respectant la llei. Expliquem-ho. L’espai natural de Gallecs va ser declarat espai natural protegit l’any 2009 i, en conseqüència, es va incorporar al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). Si ens llegim la normativa del PEIN(Decret 328/1992)trobarem que l’art 14 diu:” No és permesa la circulació de vehicles motoritzats camps a través ni fora de carreteres o camins habilitats per al pas d'automòbils”.

A més a més, els boscos de Gallecs van ser declarats d’utilitat pública i incorporats dins del catàleg d’utilitat pública. Si ens llegim la Llei  6/988 forestal de Catalunya, a l’article 11, trobarem el motiu pel que els boscos de Gallecs van ser declarats d’utilitat pública ja que se situen prop d’un nucli urbà i la seva funció principal és la protecció del paisatge.

Amb aquest text que enviaré a tots els implicats només desitjo i espero el següent: rectificar és de savis!

Josep Gordi Serrat
Ex-regidor d’Urbanisme i Medi Ambient  de l’Ajuntament de Mollet del Vallès.

El nou ferm del camí. Calia ?


Aquí abans hi havia una tanca que impedia l'entrada dels cotxes al bosc


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada