diumenge, 23 d’octubre del 2011

L’arbre de les idees

Si consultem l’entrada “arbre” en algun Diccionari de Símbols, ens apareixen un bon grapat de  referències lligades a la religió: l’arbre de la vida, l’arbre de la Creu, l’arbre de Jessé...  També s’al·ludeix a  la importància de la verticalitat de l’arbre, la qual esdevé un pal de paller del qual  poden penjar diferents matèries: el coneixement,  la família, els oficis...

El passat 18 d’octubre, vaig assistir a la Jornada de Participació del III Pla Director de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT). Una de les eines metodològiques de participació que va utilitzar l’equip dinamitzador de la jornada, -encapçalat per Xavi Sabaté- va ésser “l’arbre de les idees.” Es tractava d’un arbre dibuixat sobre un paper blanc, en el qual les branques eren les línies estratègiques del III Pla Director i les fulles de les branques eren les accions previstes per fer realitat els eixos o “branques estratègiques.”
L'arbre de les idees
Branques de l'arbre de les idees

Tot el Pla Director de la XCT té la vocació d’esdevenir un arbre ben arrelat que s’aixequi  amb vigoria i es projecti cap al cel, és a dir, cap al futur i amb força, amb molta força. Per recalçar aquesta apreciació personal, vull referir  dos fets: començarem pel lema de la jornada que era: “amb els peus a terra”,lema que tanmateix implica viure en la realitat, sentir-se arrelat al passat... 

Seguirem pel fet que la XCT promou un portal anomenat: Viu la terra (www.viulaterra.cat ) que es promociona amb un interessant vídeo que narra la història d’una nena que planta un plançó d’una alzina amb l’ajuda de l’avi i que, anys més tard, retorna com a adolescent enfadada amb el món. En  retrobar-se amb l’alzina convertida en un arbre, recupera el somriure.

Només desitjar a la XCT que com a bon arbre ben arrelat es projecti amb força i creixi fins  a generar una gran capçada que doni aixopluc a tots aquells que volen seguir custodiant el territori.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies Josep! Esperem que els teus desitjos es puguin fer realitat! Ben arrelats!

    ResponElimina