diumenge, 3 d’abril del 2011

Els vells castanyers de Riells del Montseny

El castanyer és un arbre caducifoli que viu a la zona temperada. El seu  fruit és la castanya, la qual és una càpsula espinosa en cúpula que fa entre 5 i 11 centímetres de diàmetre i conté de 2 a 7 castanyes. Les castanyes són fruits comestibles, força apreciats per la gastronomia d'alguns països, tot i que de vegades es consideren "menjar de pobre". La paraula castanea prové d'una ciutat grega: Castanea . També es valora molt la fusta dels arbres, sobretot, la dels rebrots tendres que s'anomenen perxes i els boscos on creixen perxades.
L'única espècie que es troba de forma natural a casa nostra és el castanyer europeu o arbre de la castanya (Castanea sativa). El nostre castanyer va ser portat pels romans quan van conquerir la península ibèrica, de fet, els romans portaven a cada lloc on conquerien l'olivera, el castanyer i la vinya. Es creu que el castanyer és autòcton del Mar Negre i de diverses zones de l'Àsia Menor però l'imperi Romà en va generalitzar el seu cultiu per tot Europa. A Catalunya, la màxima expansió del castanyer va ser a finals del segle XIX.

Des dels romans fins l'actualitat s'han utilitzat les castanyes, molt energètiques, tant per aliment pel bestiar com per l'espècie humana. De la farina de castanya es fa pa i pastissos. La fusta del castanyer ha estat molt important ja que és elàstica i molt resistent  a l’ humitat i, en conseqüència, s'ha utilitzat per fer de tot; portes per a les cases, bigues, mobles de qualitat, tancats, barrils, cistells, ..... 

La riera de Riells 
Del castanyer, el que pren simbologia cristiana és la castanya que és símbol de la castedat i del triomf de la virtut sobre les temptacions de la carn ja que les punxes de la seva clofolla són enteses com un element de protecció i defensa del fruit.

Si voleu conèixer els vells castanyers de Riells del Montseny cal que aneu en cotxe fins l’abadia de Sant Martí de Riells i continueu a peu seguint la riera de Riells. Al cap d’uns 300 m de l’abadia trobareu un pont a ma esquerra. Creueu-lo i continueu pel costat de la riera. Quan la vall s’estreny començareu a trobar aquest vells castanyers que són digne de ser admirats tranquil·lament mentres escolteu la remor de l'aigua. 
Un dels vells castanyers de Riells del Montseny
Un vell castanyer de Riells amb l'interior del tronc buit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada