dijous, 24 de maig del 2012

Temps de cireres


Aquests dies als mercats comencen a arribar les cireres. Aquest desitjos fruit- que omple de colors les parades de fruita- anuncia l’arribada del bon temps i ha estat font d’inspiració de nombroses poetes. Per exemple, Josep Carner va anomenar les cireres com: “les joies de l’estiu”. La cirera també ha estat utilitzat a la cuina en tot tipus de plats. La revista Cuines del mes de maig ens explica com fer unes postres de cireres, maduixes i tomàquet amb formatge de cabra gratinat o un calamar farcit de bou de mar i salsa de cirera. Ara bé, els fruits i, sobretot, les flors del cirerer ens porten a pensar en el Japó.

Una plata de cirerers arribades del mercat
Al Japó s'ha celebrat des de fa vora 1000 anys l'arribada de la primavera amb la festa del Hanami (observació de flors de cirerer en japonès) que coincideix sempre amb el punt àlgid del Sakura (floració dels cirerers) que sol ser pels darrers dies del mes de març. La curta durada d'aquest fenomen, juntament amb unes pràctiques religioses sintoistes i budistes, fortament lligades a la natura, recorda als japonesos, i històricament a la seva casta guerrera els samurais, la curta durada de la vida i la conseqüent joia i sentiment de gratitud que han d'expressar pel fet d'estar vius.

Mentre dura la Sakura, les famílies, els estudiants o els companys de feina, s’apleguen al parc més proper i es troben junts sota els cirerers per fer un picnic a la japonesa, tot menjant, bevent o cantant.


Les flors del cirerer tenen un significat especial ja que anuncien l’inici de l’estació del renaixement de la vida i al Japó també és senyal de que ja es pot començar a plantar l’arròs.
El cirerer com a arbre simbolitza l’esperança. Per aquest motiu, el passat 11 de març que es commemorava l’aniversari del terratrèmol que va afectar l’est del Japó, molts japonesos van plantar cirerers prop del seus temples i també prop de la central nuclear de Fukushima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada