dijous, 23 de juny del 2011

Els tòtems del Museu d’Antropologia de la Universitat de British Columbia

Els tòtems van crear-se en les diferents cultures indígenes que  van desenvolupar-se al nord de la costa de l’oceà Pacífic, entre l’actual Canada i Alaska i eren i són els Haida, els Tlingit o els Nuu-Chah-Nulth.
En el Museu d’Antropologia de la Universitat de British Columbia (http://moa.ubc.ca ) el qual es troba a la ciutat canadenca de Vancouver hi ha una de les col·leccions més àmplies i interessants d’objectes relacionats amb els  tòtems i que, majoritàriament, daten de finals del segle XIX. Per tant, són tòtems originals. Cal tenir present, que producte de l’elevada pluviometria molts dels tòtems només duraran entre 60 i 80 anys ja que s’acaben podrint.
Els pobles indígenes d’aquesta zona del Pacífic - anomenats actualment “les primeres nacions”- vivien en pobles situats, normalment, a la costa. Darrera seu s’estenia l’humit i dens bosc boreal on creixen arbres de grans diàmetres i alçada, com el cedre roig (Thuja plicata) que pot arribar als 60 m o l’avet de l’oest (Tsuga heterophylla) que pot sobrepassar els 50m. Segons una llegenda d’aquestes terres fa molt de temps que un corb va canviar la neu de la terra per un bosc verd, però no va voler oblidar-se del passat. Aleshores el corb va fer que de cada deu óssos negres un continués essent blanc per recordar com havia estat el seu món abans.
Un tòtem és un tronc de diferent mida, majoritàriament provinent d’un cedre, esculpit pels artesans dels pobles de “les primeres nacions” els quals, al llarg del temps i observant els animals i les morfologies que apareixen a la natura, van crear un llenguatge i una iconografia pròpia on són presents les formes d’animals (óssos, castors, ocells, granotes..) i les de persones que, a vegades, s’entrellacen i que tenen diferents simbologies. 
Hi ha tòtems que provenen de troncs molt alts -el més alt conegut sobrepassa els 45 m-, d’altres són petits i d’altres només són frontals, és a dir, que es troben enganxats a l’exterior o interior de les cases (Fotografia 1 i 2). Després també apareixen escultures senceres (Fotografia 3).
Fotografia 1
Fotografia 2
Fotografia 3
El simbolismes dels tòtems és construït, en gran part, al voltant al sistema del parentiu entre els membres d’una família. Per tant, són veritables pals heràldics i és per aquest motiu que es situen al davant de les cases (Fotografia 4 i 5). Per això els tòtems porten esculpit l’animal emblemàtic de cada família que els crea.  En aquest sentit, a més més, d’explicar quina és la família  i la  història que “viu” en aquella casa, també cerquen la protecció dels avantpassats, però no són objecte de veneració. En altres casos tenen un simbolisme mortuori o apareixen en les sales on es feien les cerimònies del poble que volien explicar la història i identitat de cada poble als seus membres.

Al Museu d’Antropologia de la Universitat de British Columbia podem admirar nombrosos tòtems originals (Fotografies 6,7 i 8). Cal tenir present que la majoria dels pals totèmics eren policromats, fet que els conferia una vistositat espectacular. Els colors més utilitzats eren el negre, el vermell, el verd i el blau i els animals més representats eren els óssos, les àligues, els castors, les granotes, els llops i les balenes. Us recomano que si teniu l’oportunitat de visitar Vancouver no deixeu d’anar a aquest museu per tal de gaudir d’un art molt lligat a la terra.
Fotografia 4
Fotografia 5
Fotografia 6
Fotografia 7
Fotografia 8





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada