dimecres, 24 de desembre del 2014

Nit de Nadal

Un dels exercicis més plaents que he fet ha estat sortir a cap a caminar cap al capvespre i acabar en plena nit. Gaudir de com es va movent el cercle d’il·luminació és com assistir a una espectacular i pausada obra de teatre en dos actes. En el primer, si el dia ho permet, t’emociones amb la posta de sol, que pot allargar-se una bona estona i, en ocasions, mentre es fa de nit encara veus el reflex dels darrers raigs de sol sobre els núvols i et sents com si fossis a l’entreacte. En el segon acte, canvien el decorat i el dia deixa pas a la nit i ens apareix, en la seva esplendorositat, la volta celeste, plena d’estels i constel·lacions. Si decidiu viure aquesta experiència cerqueu un lloc planer lluny de qualsevol àrea urbana i no porteu cap frontal o llum. Simplement, intenteu no pensar i deixeu-vos guiar per les vostres sensacions i, sobretot, gaudiu dels mil tons de la nit.

Foto de Mercè Solé

No totes les nits tenen el mateix encant i simbologia. Des del meu punt de vista les nits solsticials tenen un valor i una bellesa especials. La nit del solstici d’estiu és un temps de focs, de festes, de recollir herbes remeieres... en canvi la nit de Nadal ens convida, tal com deia el poeta Joan Maragall en el seu poema: “Nadal” a la nuesa i la glacialitat, és a dir, al despullament interior per festejar en tota la seva intensitat el naixement d’una renovada esperança o el començament d’un nou cicle natural. Per exercitar el nostre cor en la senzillesa i en la duresa, res com caminar de nit i si abans de sortir us llegiu els versos de Maragall:
La lluna i els estels brillen tan clar
en el blau infinit de la nit santa
que l’ànima s’encanta


de ben segur que la contemplació de la nit amb tota la seva fredor i misteri us permetrà asserenar la vostra ment i connectar el vostre silenci interior amb el que us envolta.

Permeteu-me acabar aquestes ratlles amb el desig que tingueu una plàcida nit de Nadal i un agradable dia de Nadal !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada