dimecres, 20 d’agost del 2014

Una nova setmana de la custòdia s’acosta

D’aquí poques setmanes tindrà lloc la segona setmana europea de custòdia del territori, la qual se celebrarà entre el 26 de setembre i el 5 d’octubre. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte europeu Land Life (http://www.landlifeweek.eu/ca )

Cada cop que arriba a les meves mans una notícia sobre la custòdia del territori, a part de sentir una gran alegria, penso que cada vegada hi ha més persones que tenen cura i interès per la terra, és a dir, pel seu entorn i, sobretot, que ho fan cercant les majors complicitats possibles.  Per tant, teixint llaços o fent nusos. Fixem-nos en les definicions d’aquestes dues paraules. Un nus és un entrellaçament estret de les parts d’un o més cossos flexibles que generalment s’estreny en estirar de llurs caps, i una de les accepcions de llaç és lligam o vincle. En conclusió els llaços i els nusos ens entrellacen, ens lliguen o ens uneixen.
 
Entre els nusos d'aquest xiprer hi creix una figuera
Aquestes paraules m’han fet venir al cap una interessant història que em va explicar fa temps l’islamòleg Halil Bárcena. En el poble turc de Haccibektas hi ha la tomba del savi dervix Haci Bektash Veli. Un cop a l’any es fa un pelegrinatge ja que es tracta d’un sant molt venerat. Un dels rituals que la gent fa és lligar trossos de tela a les branques dels arbres que envolten la tomba, és a dir, els avis o els pares deixen un tela lligada a l’arbre amb un nus. Per què ho fan ? Normalment per demanar salut o felicitat pels seus ja que són en lloc sant i, a més a més, els arbres són un element de connexió entre el cel i la terra. A la vegada, tota demanda també genera un compromís amb els teus i les teves creences. Per tant, fixeu-vos quin valor més gran pot tenir el simple gest de fer un nus en un arbre.


Per tot plegat, us demanaria que teixiu nusos o establiu llaços amb la nostra mare terra i amb totes les persones que en tenen cura i la respecten. Una bona manera de fer-ho és acostar-se als actes d’aquesta setmana europea de la custòdia. Possiblement, hi coneixereu persones o activitats que us poden ajudar a estrènyer els llaços o fer més forts els nusos que ens uneixen amb la terra i amb tots els éssers que hi viuen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada