dimarts, 13 de novembre del 2012

El nou Museu del Suro de Palafrugell


Fa uns dies vaig tenir la fortuna de visitar, acompanyat pel seu director, la nova seu del Museu del Suro de Palafrugell (www.museudelsuro.cat). Aquest nou emplaçament del museu correspon a una antiga fàbrica modernista construïda entre el 1900 i el 1907 que, precisament, es dedicava a la confecció de taps de suro i s’anomenava, popularment, can Mario; la qual havia arribat a tenir més de mil treballadors.

Hi ha dos elements que, al meu entendre, fan imprescindible la visita a aquest museu. El primer és la reconversió d’una fàbrica de taps de suro, situada al centre de la ciutat, em museu del suro. Els fets més destacables d’aquest canvi d’usos són l’omnipresència del suro en tot l’espai ja sigui en forma de les mateixes alzines sureres que ens apareixen a la placeta d’entrada, les panes de suros amuntegades entre antigues màquines, els taps de suro, les planxes de suro, els llums de suro... El segon fet més remarcable i sorprenent és que a l’espai que hi ha entre les dues naus i que correspon a l’espai per on entraven els treballadors i els camions s’ha convertit en una surera, amb els arbres i arbustos d’aquest tipus de bosc. Talment és com si el bosc s’hagués apoderat de l’asfalt.

Per tant, visitar el Museu del Suro de Palafrugell és una experiència que us permetrà, no només conèixer el procés de transformació del suro, sinó també admirar com està creixent una sureda enmig d’una antiga fàbrica que es dedicava a treballar l’escorça d’aquest arbre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada