dilluns, 5 de setembre del 2016

Banyar-se de verd dins del bosc

L'arbre és el vegetal sobirà o el rei dels vegetals. Per experiència molts s'hi acosten per escoltar la seva paraula, els seus missatges i alguns també proclamen el seu amor a través de la poesia, la pintura... Sota la seva ombra pots meditar, refugiar-te, enlairar la mirada... i, fins i tot, per les seves branques pots enfilar-te i viure'l en tota la seva plenitud, per exemple tot recolzat en alguna de les seves branques.

L'arbre és meravellós perquè d'ell emana força, energia i, al mateix temps, desig d'elevar-se, de rectitud... Totes aquestes sensacions i sentiments s'accentuen per l'enigmàtic silenci del seu creixement que es converteix en un veritable model a seguir.

Davant d'aquesta realitat hi ha persones que proposen acostar-se als arbres i els boscos per tal de millorar la salut, tant a nivell físic com mental i espiritual. Per aconseguir-ho, proposen passejades per boscos madurs;  es coneixen com a "banys de bosc" que és la traducció del terme japonès  "Shinrin-yoku" 

Al conjunt de boscos seleccionats per promoure la sanació de les persones se'ls anomena "boscos terapèutics". A Catalunya l'associació Acció Natura (www.accionatura.org) promou la creació d'una xarxa de boscos terapèutics i, d’altra part, diferents entitats ofereixen dins les seves activitats "banys de bosc"

L'objectiu d'aquest post és, simplement, clarificar conceptes i remarcar quines són les actituds personals que ens permeten gaudir del poder sanador dels arbres i els boscos.

Comencem pel concepte "bany de bosc" que tal com hem dit és la traducció del terme japonès  "Shinrin-yoku"    ja que al Japó existeix la Medecina Forestal, la qual promou o recepta  caminades en silenci per boscos madurs que s'acompanyen d'exercicis de relaxació i respiració amb l’objectiu de millorar la salut de les persones. La base d'aquestes teràpies es fonamenta en estudis que han analitzat els arbres vells i han observat que aquests segreguen uns olis essencials, que en ser inhalats per les persones els permeten activar partícules del seu sistema immunitari i poden incidir en la millora de la salut. Segons la doctora Cristina Oriol[1] un bany de bosc pot generar una baixada de la pressió arterial o una disminució de la freqüència cardíaca. Altres estudis també apunten que el bany de bosc pot generar millores psíquiques  tals com una disminució de les emocions negatives,  l'ansietat o la fatiga i un augment de les sensacions positives com el vigor i la tranquil·litat


El projecte boscos terapèutics impulsat per Acció Natura preveu crear una veritable infraestructura verda per a la salut a partir d'acords amb propietaris i institucions que permetin crear itineraris pels boscos seleccionats. Posteriorment es preveu  fer una difusió d'aquestes passejades pels centres de salut. Evidentment,  aquesta activitat també pot ser una bona eina per ajudar a la conservació dels boscos madurs i fins i tot un mitja de promoció econòmica ja que podria crear-se una oferta d'ecoturisme de salut vinculada a la xarxa de boscos terapèutics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada