dijous, 26 d’abril del 2012

Explicar contes sobre arbres


Dins la setmana de sant Jordi, la meva dona i jo, vam anar a l’escola Cal Músic de Mollet del Vallès a parlar de les característiques i la simbologia  d’alguns arbres africans a través  de visualitzar-ne imatges i d’explicar-ne  contes. Hi vam anar convidats per una mestre de l’escola. La Maite Requena. Prèviament  ens havia explicat  que aquest  trimestre  treballaven a fons el continent africà i que, aprofitant  la diada de sant Jordi, els agradaria que hi anéssim  a parlar d’històries d’arbres d’aquest continent proper.

Va ser un acte molt agradable. Es va dur a terme  dins de “l’escenari” del gimnàs de l’escola convertit en una haima casolana. Per tant els nois i noies van seure entre catifes i coixins,  aixoplugats per “sedes i domassos”.



Nosaltres vam projectar una presentació que explicava, a partir d’imatges, com eren els trets distintius i la simbologia dels tres arbres africans escollits: la palmera datilera, l’arbre de l’encens i el baobab. A més a més, de cada arbre, vam explicar-ne un conte i per il·lustrar-ne els valors i la simbologia els vam fer més propers:  vam menjar-nos uns dàtils i vam cremar encens sobre un dau de carbó.

Després de la lectura de cada conte vam demanar als nois i noies que atentament ens escoltaven que ens expliquessin  quina lliçó se’n desprenia. Va ser la part més interessant de l’acte per a nosaltres ja que els alumnes van captar, amb molts matisos, la lliçó ètica que contenia  cada història.

Cal tenir present que dos dels contes tenien en comú que l’arbre esdevenia un veritable interlocutor amb la resta d’actors de la narració. Per tant, els arbres parlaven i es comunicaven amb pastors i animals. El tercer conte aportava un valor molt forestal fonamentat en la necessària generositat que cal practicar entre pares i fills: ja que els arbres  tenen un desenvolupament molt lent, amb el temps, necessiten de la feina d’una generació – o generacions- perquè l’acabi gaudint la següent i, en conseqüència, sempre hi ha un intercanvi de feina  i generositat que passa de pares a fills.

Definitivament, una il·lustrativa i agradable cloenda als actes d’aquest sant Jordi de 2012!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada