dijous, 9 de febrer del 2012

L’arbre de Josuè


Dies enrere un amic de la família em va ensenyar unes fotografies del seu viatge per Estats Units fet fa uns anys. Veient les imatges del desert de Mojave em va sorprendre una espècie de port arbori que creixia enmig de la sorra. Després de cercar informació d’aquesta espècie va resultar que era l’arbre de Josuè (Yucca breviflora) Es tracta d’una planta endèmica dels deserts del sud-oest de Nord-Amèrica, que té un sistema radicular molt profund -ja que s’ha comprovat que les seves arrels s’endinsen fins als 10 m- i pot arribar a viure centenars d’anys. Cal matisar que pròpiament no és un arbre sinó que és tracta d’una planta herbàcia lignificada que pot arribar als 15 m d’alçada. Cal destacar que a la zona més meridional del desert de Mojave, prop de les muntanyes de sant Bernardino, es va crear el Joshua Tree National Park on aquesta espècie forma extensos i laxos bosquets.

L'arbre de Josuè. Autor: Gabriel P.
El segon dubte que em va venir a la ment va ser: Per què aquesta planta dels deserts s’anomena l’arbre de Josuè ?

Per respondre a aquesta pregunta ens hem de situar als Estats Units de mitjans del segle XIX i endinsar-nos en la història dels mormons. Aquest grup religiós va fugir de les terres de l’est ja que patien molts enfrontaments amb els seus veïns per les seves creences i pràctiques religioses. Van fugir cap a l’oest buscant la seva terra promesa. Finalment, després de diversos viatges, van establir-se a Great Salt Lake el 1847 i des d’aquest territori van fer diferents expedicions per conèixer altres territoris. En una d’aquestes rutes van endinsar-se en el desert de Mojave, situat prop de California, i allà van trobar-se per primer cop amb la Yucca breviflora. Com que els mormons eren grans lectors de l’Antic Testament, segur que el llibre de Josuè era un dels seus preferits. Per què ? Doncs senzillament perquè Josuè va ser el successor de Moisès i la persona que va guiar al poble d’Israel fins la terra promesa. 

Es creu que aquests colons mormons, quan van veure per primera vegada aquesta planta, els va fer pensar en Josuè amb els braços oberts pregant a Déu i mostrant-los el camí. Cal recordar que Josuè fou la persona en qui confià Déu per guiar el seu poble a la terra promesa:

Sigues valent i ferm, que tu donaràs a aquest poble possessió del país que vaig prometre als teus pares,.., T’ho mano jo: sigues valent i ferm, no tinguis por de cap mena: Jahvé, el teu Déu, és amb tu arreu on vagis
(Js,1:7-9)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada