dijous, 22 de desembre del 2011

Un nou foc de Nadal a casa. Per Maria-Mercè Bruguera i Josep Gordi

Durant la nit de Nadal són moltes les poblacions catalanes on és costum arrelat encendre focs abans o després de la missa del Gall. En conseqüència, a l’entorn del foc ens hi podem aplegar per desenvolupar converses, escoltar relats i, fins i tot, gaudir de tastos gastronòmics impagables;  ja ho diuen que els catalans “tot ho acabem menjant.” Reunir-se a l’entorn del foc és una pràctica mil·lenària lligada, entre d’ altres motius, a la purificació i a l’expulsió dels mals, que ja convé en els temps que corren!
Aquest any, un matiner Nadal, ens ha fet arribar  una coratjosa estufa de llenya que amb celeritat i decisió ha substituït la nostra vella i estimada  llar de foc. És una estufa fantàstica!  Permet aprofitar extraordinàriament la seva sàvia – i gasiva-  combustió i per tant ens anem oblidant i desatenent el malaurat  gasoil que a ca nostra té els dies comptats. 

La segona gran meravella de la nostra estufa  és que al seu davant hi té un resistent gran “ull” de vidre per on ens mira i espia i  que al seu torn ens permet gaudir i “vigilar” amb cura   si crema com cal els troncs, -alzina o roure, no us penseu que menja qualsevol cosa- amb els quals la nodrim ben a poc a poc.(Fotografia 1)
Fotografia 1. La nova estufa
 
Per tant, seguim observant el foc i aquest és un espectacle que ens reconforta, que ens retorna a un cert primitivisme, ai las! La veritat és que l’escalfor de la nova “estufa de llenya” ens fa estar més contents sobretot perquè els nostres erràtics gats han parat quiets de cop i volta i no es mouen del seu costat. (Fotografia 2)
Fotografia 2 Les gates de casa.
 
Aquests dies de Nadal volíem  explicar-vos  aquesta bona nova senzillament per fer-vos partícips d’una notícia alegre i positiva –almenys per a nosaltres i les  nostres estimades gates que no parlen però gairebé-. Les altres noves ens cauen a sobre a tota hora i des de tot arreu i ens tenen gairebé  colgats. 

En definitiva, altament  reconfortats per la nova  escalfor instal·lada a casa, us volem desitjar unes BONES FESTES  i sobretot un MILLOR any nou !!!

1 comentari:

  1. L'escalf del foc a la nostra llar... la companyonia d'uns animals als que els plau jeure prop nostre... un bes amorós en despertar-nos pel matí, que ens recorda que no estem sols davant les adversitats, que ens permet compartir els bons moments, la millor loteria que ens pot tocar cada desembre de cada any de la nostra curta i meravellosa vida...

    Xavier Vilella.

    ResponElimina