dilluns, 2 de març del 2015

Invitació a la lectura del llibre: "En un metro de bosque. Un año observando la naturaleza" A càrrec d'Àngels Canals

Em va cridar l’atenció el títol “En un metro de bosque. Un año observando la naturaleza”. I no només això sinó també la referencia curta que hi ha a la solapa, signada per en James Gorman, periodista científic del New York Times, on hi diu: "Haskell pensa com un biòleg, escriu com un poeta i tracta la natura amb l’obertura de ment que s’esperaria d’un monjo zen més que no pas d’un científic"

El vaig començar a llegir i encara em va encuriosir més. L’autor en David George Haskell, biòleg i professor de la University of the South (Tennessee), durant un any es situa una petita zona de bosc, el que ell metafòricament anomena mandala, per explicar el que veu, experimenta, coneix i s’hi amaga. En tot el procés mira de seguir unes regles que exposa clarament en les primeres pàgines: “visitarlo a menudo y observar el transcurso de un año; guardar silencio, molestar lo mínimo; no matar, no mover de sitio a los animales y no cavar en el mandala ni arrastrarse por él”. Així durant un any, de gener a desembre, ens va ensenyant aspectes del mandala: els ocells, les papallones, els mamífers, els amfibis, les fulles, els arbres, la molsa, les llavors, la llum, el so, el vent...i fins i tot una pilota de golf. He après moltes coses amb les explicacions d’en Haskell, algunes no m’han estat fàcils de seguir però ha valgut la pena l’esforç. Al final del llibre, en una de les últimes entrades del mes de desembre, escriu “Este año he intentado olvidarme de las técnicas científicas y escuchar: acudir a la naturaleza sin una hipótesis, sin un plan para la obtención de datos, sin un guión de classe para darles respuestas a los alumnos, sin máquinas ni sondas. Me he dado cuenta lo valiosa que es la ciencia, pero a la vez de lo limitado de su alcance y espíritu. Es una pena que en general la práctica de escuchar no esté presente en la formación de los científicos”. 


El 2012 el llibre va guanyar el National Outdoor Book Award for Natural History Literature,  l’any seguent el Reed Environmental Writing Award. També va tenir el premi al millor llibre per les National Academies Communication, i ha sigut finalista al Pulitzer de no ficció. L’original en angles “The Forest Unseen. A Year’s Watch in Nature” és de Viking Books. La traducció al castellà l’ha fet en Guillem Usandizaga i l’ha publicat el 2014 l’editorial Turner en la col·lecció Noema. Ara el rellegeixo més lentament. Miro de fer coincidir el dia de l’entrada amb el dia que visc.  Així em farà companyia tot l’any, un plaer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada